ادعاهای قابل تامل رئیسی درباره کسری بودجه
[ad_1]
اقتصاد 24- ابراهیم رئیسی رئیس دولت سیزدهم شب گذشته در دهمین گفتگوی زنده تلویزیونی با مردم به بررسی موضوعات مختلف پرداخت. بخش مهمی از این گفتگو مربوط به موضوعات اقتصادی و خانگی بود که رئیسی بار دیگر ادعاهای جدی درباره کسری بودجه داشت.
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه کسری بودجه اولین عامل تورم است، تصریح کرد: باید علل را برطرف کرد تا تورم کاهش یابد. از ابتدای دولت تا کنون با تورم 59 و 60 درصدی مواجه بوده ایم و دولت سعی کرده کسری بودجه نداشته باشد». وی افزود: در نیمه دوم دهه 1400 ما سعی کردیم بر کسری بودجه 480 ساله غلبه کنیم، نه با استقراض از بانک مرکزی یا چاپ پول، بلکه با تولید و درآمدزایی که این اتفاق افتاد.
وی همچنین افزود: در سال 1401 منابع و مصارف ما ثابت بود و در سال 1402 نیز به همین ترتیب. همچنین از مجلس خواستیم که هزینه های دولت در حساب های بودجه سالانه افزایش نیابد. زیرا باعث کسری بودجه و سپس تورم می شود».
رئیس دولت در بررسی آمارهای رسمی این ادعاها را مطرح کرد و اظهارات مسئولان دولتی نشان می دهد که نه کسری بودجه سال 1400 بدون استقراض جبران شده و نه بودجه دولت در سال های 1401 و 1402 بدون کسری بوده است.
کسری بودجه 1400 بدون چاپ پول تامین شد؟
به گفته رئیسی، دولت سیزدهم موفق شد کسری بودجه 480 هزار میلیارد تومانی را در نیمه دوم دهه 1400 بدون استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول تامین کند.
بیشتر بخوانید:کار وزیر اقتصاد در زمینه جبران کسری بودجه
این در حالی است که داده های بانک مرکزی نشان می دهد پایه پولی از شهریور 1400 تا پایان همان سال 16.4 درصد افزایش یافته و از حدود 519 هزار میلیارد تومان به 604 هزار میلیارد تومان رسیده است. یعنی بانک مرکزی تنها در 6 ماه بیش از 85 هزار میلیارد تومان چاپ کرد.
مهر ابطال آمار مطالبات رئیس جمهور
از سوی دیگر رئیس دولت می گوید که منابع و مصارف بودجه در سال های 1401 و 1402 یکسان بوده است. یعنی رئیسی مدعی است دولت در این دو سال کسری بودجه نداشته است.
اما در اردیبهشت 1402 رحیم ممبینی معاون سازمان برنامه و بودجه کل کسری بودجه سال 1401 را حدود 304 هزار میلیارد تومان، کسری هدف را حدود 190 هزار میلیارد تومان و تعهدات دولت به اجتماعی را اعلام کرد. امنیت و بانک ها در سال 1401 حدود 300 میلیارد تومان بوده است. بنابراین کسری واقعی بودجه در سال 1401 حدود 794 هزار میلیارد تومان بوده است.
همچنین در خصوص کسری بودجه سال 1402، اگرچه هنوز آمار رسمی و دقیقی از این رقم وجود ندارد، اما آمارها نشان می دهد کسری تراز عملیاتی در هفت ماهه پایانی سال گذشته 166 میلیارد تومان بوده است و گمانه زنی ها حاکی از آن است که این میزان کسری خواهد بود. در پایان سال به 550 هزار میلیارد تومان برسد.
ادعاهای دروغین!
به نظر می رسد ارائه آمارهای عجیب در دولت سیزدهم به یک عادت تبدیل شده است. اما اگر مسئولان دولتی بخواهند مشکلات کشور را حل کنند، ارائه گزارش های واقع بینانه و صداقت با مردم اولین قدمی است که باید در این مسیر بردارند.
این گونه اظهارات اگرچه در تضاد آشکار با آمار است، اما نه به بهبود وضعیت اقتصادی کشور می انجامد و نه به محبوبیت دولت در میان مردم کمک می کند. بلکه تنها نتیجه این مشکل افزایش بی اعتمادی مردم به دولت و افزایش فاصله بین آنهاست.
منبع: اخبار تجارت
[ad_2]